Meyco maakt mooi bereikbaar
Particulier / B2B

De wintertijd

zo bereid je jouw kindje en jezelf voor


De wintertijd gaat altijd in op de laatste zondag van oktober. In de nacht van zaterdag op zondag wordt de klok dan een uur achteruit gezet. En dat betekent dus dat we lekker een uur langer mogen slapen! Maar hoe zit het met het ritme van jouw kleintje? Wordt die ook verstoord? Gelukkig hoeft dat niet zo te zijn. 

In deze blog deelt Janine van The New Sleepcoach tips om de overgang naar de wintertijd zo soepel mogelijk te laten verlopen.  

Overgang van zomertijd naar wintertijd

Om de overgang van de wintertijd zo soepel mogelijk te laten verlopen, kan je een week voor de overgang van zomertijd naar wintertijd met het aanpassen van het ritme beginnen. Met een paar kleine veranderingen heeft je kindje (en jezelf) minder last van de overgang en kunnen jullie sneller aan het nieuwe ritme wennen.

Hoe doe je dat?

  • Begin een week van tevoren en schuif alle activiteiten, inclusief slaapjes, maaltijden en het bedtijdritueel, elke dag 10 minuten op.
  • Als je kindje bijvoorbeeld normaal om 19.00 uur naar bed gaat, schuif je elke dag het bedtijdritueel 10 minuten op tot je op 20.00 uur zit. Dit zorgt ervoor dat jouw kleintje zich langzaam kan aanpassen, zonder al te veel verstoring van de slaap.

  • Let op: zorg ervoor dat je kind niet ineens een vol uur later naar bed gaat. Dit kan leiden tot vroeg ontwaken en onrustige nachten.
  • Als je kindje toch voor 6 uur 's ochtends wakker wordt, probeer hem of haar dan te laten liggen totdat het 6 uur is. Op deze manier voorkom je dat je kindje went aan het vroeger opstaan. Alles voor 6 uur wordt als nacht beschouwd.
  • Maak gebruik van natuurlijk licht om de biologische klok van je kindje in te stellen. Doe pa na 6 uur 's morgens het licht aan en begin je de dag actief. Ga in de ochtend zoveel mogelijk naar buiten.
  • Bonustip: zorg ervoor dat je overdag zoveel mogelijk buiten bent. Dit helpt het lichaam van je kindje om beter te slapen in de nacht.
  • Houd er rekening mee dat het lichaam even moet wennen aan het nieuwe ritme. Zorg dus voor voldoende rustmomenten gedurende de dag om oververmoeidheid te voorkomen.
  • Door deze voorbereide aanpak te volgen, kun je de overgang naar de wintertijd voor je kindje en jezelf veel soepeler maken.

Sweet dreams!


Veel liefs,
Janine | The new sleepcoach