De kraamweek
Wat kun je nou écht verwachten?
Je hebt je zo'n dikke maand of negen voorbereid, maar toch is daar dan ineens je baby. Wow. Alles nieuw, alles spannend en alles overweldigend. Maar vooral ook héél veel liefde voor die wolk van een baby. De kraamweek is begonnen. Wanneer komt ook alweer de kraamzorg? Is het normaal dat ik zoveel zweet? En heeft mijn baby nou honger of pijn?
Lang leve de kraamzorg
De bevalling, die is achter de rug. Je bent moeder. Vanaf dat moment begint ook je kraamweek. Een week om bij te komen en je lichaam te laten herstellen van de bevalling. Maar ook een week waarin je leert hoe je voor je baby zorgt en kunt wennen aan je nieuwe rol als moeder.
Een baby verzorgen? Help!
In de eerste week leer je van de kraamverzorger alles over de verzorging van je baby. Voeden, luiers verschonen, de temperatuur opmeten, aankleden en in badje doen bijvoorbeeld. Ook houdt de kraamverzorger de eerste week een logboek bij met al jouw dagelijkse controles en die van de baby. Stel deze week vooral ál je vragen nu het nog kan.
Lichamelijke ongemakken keer tien
Dat een bevalling niet niets is spreekt voor zich. Je lichaam moet daarom hard werken om te herstellen. Vooral de eerste weken. Reken daarom op verschillende lichamelijke ongemakken. Of zeg maar gerust ongemakken keer tien. Want wie denkt dat ze klaar is na de bevalling, die heeft het mis. Maak je vooral niet te druk, want hé, je hebt het mooiste kind van de wereld!
Twinnen met je baby!
Vlak na de bevalling breng je vaak wat meer tijd door in de slaapkamer. Om bij te komen van de bevalling, om te voeden of om samen met je baby te rusten. En dat lukt nóg fijner als je je slaapkamer naar je eigen smaak hebt gestyled. Met je kleintje lekker dichtbij in zijn wiegje, helemaal opgemaakt in de stijl van het grote bed. Maximaal genieten!
'Jep, er komt veel op je af die eerste week.'
Onrustige nachten en babyblues
Poeh. Niet zo vreemd dat door alle veranderingen ook je emoties los kunnen komen. Een bevalling, het hebben van een baby, je herstellende lijf en de continue zorg voor dat lieve, kleine babytje. En wat dacht je van alle onrustige nachten? Combineer dit alles met het veranderen van je hormonen et voila: hallo babyblues. Vaak komen de welbekende kraamtranen drie dagen na de bevalling. Laat ze vooral lekker stromen en laat je maar goed in de watten leggen.
Kraamvisite, kraamfeest of helemaal niets
Jij bepaalt. Natuurlijk is iedereen superbenieuwd naar je baby. Wen vooral eerst goed aan elkaar, jullie nieuwe ritme en kom rustig bij. Naast jijzelf heeft ook je baby hier veel behoefte aan. Hou het rustig en vooral de eerste periode. Luister naar je eigen gevoel en wees eerlijk. Zo kun je het beste bepalen hoeveel bezoek en wanneer het beste uitkomt. Of misschien wil je wel een kraamfeest na vier tot acht weken, zodat iedereen in één keer komt? Alles is goed als het maar bij jou past.
'Gun jezelf rust en tijd om je herstel te bevorderen'
Alles voor een comfortabele kraamweek