Meyco maakt mooi bereikbaar
Particulier / B2B

Beter slapen?

Een slaapritueel maakt het verschil!


Grote kans dat je er al wel eens van gehoord hebt: de 3 R’s. Ze staan voor rust, reinheid en regelmaat. Ouderwets? Ja. Truttig? Zeker niet! Ze hebben al veel baby’s geholpen en zijn helemaal terug van weggeweest. Een slaapritueel sluit precies aan op deze 3 R’s. Het helpt je kleintje namelijk rustig te worden, waardoor hij lekker in slaap kan vallen. Klinkt goed toch? 


Baby's houden van voorspelbaarheid

Bij een slaapritueel herhaal je iedere keer een vaste volgorde van handelingen bij het naar bed brengen van je kleintje. Precies dát vindt hij fijn, omdat hij zo precies weet wat er gaat komen. Die voorspelbaarheid maakt hem ontspannen en rustig. Hij maakt hierdoor zelfs meer melatonine aan: zijn lichaam leert dat het na het bedritueel tijd is om te gaan slapen. 


Wanneer is je baby er klaar voor?

Als kersverse ouder kun je meteen al starten met een avondroutine voor je pasgeboren baby. Hoe eerder je begint, hoe sneller je baby zal wennen aan zijn slaapritueel. Hoe dat slaapritueel er voor jouw kleintje uitziet? Dat is aan jou. Zorg er in ieder geval voor dat je een vaste volgorde bedenkt die past bij jou en je baby. Het hoeft echt geen half uur te duren. Een paar handelingen kunnen al voldoende zijn. Denk bijvoorbeeld aan verschonen, de slaapzak aandoen, de knuffels welterusten zeggen, een boekje lezen of een liedje zingen. Hét slaapritueel bestaat niet

Het slaapritueel is persoonlijk en daarom voor iedere baby anders. Natuurlijk zijn er wel een paar dingen waar je rekening mee kunt houden om jouw slaapritueel te laten slagen. Probeer bijvoorbeeld allemaal dezelfde routine aan te houden. Dus je (eventuele) partner, de oppas, opa's en oma's: voer allemaal dezelfde handelingen uit. Zeker als jij er niet bent, zorgt deze herkenbaarheid voor een vertrouwd gevoel. En voor de slaapjes overdag? Ook dan volg je het best een slaapritueel. Dit kan gewoon dezelfde zijn, maar mag ook nét iets anders zijn. En onthoud, er bestaat niet één goed slaapritueel. Het beste slaapritueel is er eentje die werkt voor je baby én voor jou. 


In slaap vallen met white noise

Baby's hebben in de buik altijd geluid om zich heen. Na de geboorte is het ineens 'stil'. Dat is even wennen! Daarom vinden veel baby's het fijn om geluid om zich heen te hebben. Een goede oplossing hiervoor is het afspelen van white noise. Dit is een geluid met een mix van frequenties, waardoor je minder alert bent voor omgevingsgeluiden. De tonen creëren rust en daardoor valt je kindje makkelijker in slaap.

Zelf proberen? Beluister hier onze speciale Spotify lijst met white noise geluiden en probeer het zelf!