Meyco maakt mooi bereikbaar
Particulier / B2B

Bye bye ledikant, hallo peuterbed!


De tijd vliegt en met kleine kids lijkt alles nóg sneller te gaan. Voor je het weet is je peuter zijn ledikantje uitgegroeid. Tijd voor een groter bed. Hallo nieuwe mijlpaal! Voor sommige kindjes is dat nieuwe bed één groot feest, voor anderen verloopt het wat minder soepel. Om de overgang kleiner te maken, is een peuterbed een goede tussenstap.

Wat is een peuterbed?

Een peuterbed is een kleinere versie van het eenpersoonsbed. In plaats van 90x200 cm zijn de afmetingen gemiddeld zo’n 70x150 cm. De ideale afmetingen voor jouw peuter vanaf twee jaar, want zo voelt hij zich veel meer geborgen. Een rekje rondom, met een kleine opening, zorgt ervoor dat je kleintje zijn peuterbed niet zomaar uitrolt. En no worries dat hij ook dit bed weer snel uitgegroeid is: het is geschikt voor kinderen tot zo’n zes of zeven jaar oud. Toch liever meteen een eenpersoonsbed? Kan ook!


Een peuterbed of een juniorbed?

Vaak wordt een peuterbed ook wel een juniorbed genoemd. Toch bestaan er nog bedden met een lengte van 160 cm die óók vaak juniorbed genoemd worden Doordat deze bedden 20 cm langer zijn, kun je hier nog langer mee vooruit.


Een peuterbed versus een meegroeibed

Met een meegroeibed of doorgroeiledikant ben je in één keer klaar. Dit is namelijk een groter ledikant waar je de spijlen uit kunt halen. Zo is het bed geschikt van nul tot zes jaar. Een meegroeibed is een slimme investering, want je hoeft ook maar één keer een matras en een dekbed te kopen.

De voordelen van een speciaal peuterbed

Natuurlijk kun je ook meteen kiezen voor een eenpersoonsbed in plaats van een peuterbed. Het heeft beiden voor- en nadelen. We zetten de voor- en nadelen van een peuterbed voor je op een rijtje: 

Voordelen peuterbed 

  •  Een peuterbed is speciaal gemaakt voor peuters. Zo heeft het speciale uitvalbeveiliging of hoge zijkanten 
  • Een peuterbed maakt de overgang van ledikant naar een groter bed gemakkelijker, omdat het peuterbed kleiner is en een geborgen gevoel geeft 
  • Een peuterbed neemt minder ruimte in beslag doordat het gewoon een stuk kleiner is 
Nadeel peuterbed 

  • Rond een jaar of zes groeit je kindje uit het peuterbed en is het tijd voor eenpersoonsbed

Wanneer is je kleintje klaar voor een peuterbed?

Of beter gezegd wanneer ben jij er klaar voor! Het uitzwaaien van het ledikant is vaak niet alleen voor je kleintje een grote stap. Blijft je peuter wel netjes in zijn nieuwe peuterbed liggen of kruipt hij binnenkort iedere nacht bij jullie in bed? Er is dan ook niet één vast moment dat je peuter en jij er klaar voor zijn. Soms is een tweede op komst de reden voor een peuterbed, of zijn de fanatieke ontsnappingspogingen uit het ledikant de aanleiding. Zodra je kindje echt nog maar 20 cm aan ruimte overhoudt dan is het zeker de hoogste tijd. Vaak is hij dan zo’n drie jaar oud.


Tips voor een soepele overgang naar het peuterbed

De overstap kan soms best lastig zijn. Maak het jezelf zo gemakkelijk mogelijk met deze tips: 

  •  Is er voldoende ruimte in de slaapkamer? Zet het nieuwe peuterbed dan al naast het ledikant. Zo kan je kleintje al wennen en kiezen voor welk bed hij gaat. 
  • Neem je peuter mee bij het uitzoeken van zijn nieuwe beddengoed. Zo wordt hij er helemaal bij betrokken. 
  • Bereid je peuter voor op zijn nieuwe peuterbed. Vertel er over en laat plaatjes zien. Wat zal hij trots zijn als het eenmaal zover is. 
  • Laat hem kijken of ‘meehelpen’ als het oude bed uit elkaar gehaald wordt en het nieuwe peuterbed in elkaar wordt gezet. Zo weet je peuter dat zijn oude bed er echt niet meer is. Hoe leuk om je eigen nieuwe bed mee op te maken! 
  • Zorg ‘s avonds met naar bed gaan voor hetzelfde slaapritueel als altijd. Lekker vertrouwd en fijn om te weten dat de rest gewoon hetzelfde blijft.


Van slaapzak naar eerste dekbed

De overgang naar een peuterbed is hét moment om ook afscheid te nemen van zijn slaapzak. Tijd voor zijn eerste dekbed! De maat voor het dekbed bij een peuterbed is 120x150 cm en ook het dekbedovertrek heeft deze zelfde maat. Is je kind nog geen twee jaar? Wacht dan nog maar even met een dekbed, want dit is dan nog niet veilig genoeg. Zoek samen met je kindje zijn nieuwe dekbedovertrek uit. Wat een feest zo’n nieuw bed!


Hou het droog

Niet vergeten: gebruik een waterdichte molton onder het hoeslaken. Dit is dé must-have bij ongelukjes in bed. Zeker wanneer je kindje oefent met zindelijk worden en voor het eerst zonder luier naar bed gaat. Alweer zo’n mijlpaal!

Better be safe…

Lekker slapen is één, veiligheid is alles. Nu jouw kleintje zelf zijn nieuwe peuterbed in en uit kan, is het nog belangrijker dat alles veilig is. Even extra opletten en alles kidsproof maken dus. Check of dingen zoals was- en schoonmaakmiddelen of medicijnen buiten bereik staan en zorg voor beveiligde stopcontacten en een traphekje. Meestal hebben peuterbedden uitvalbeveiliging. Zo niet dan is het niet overbodig om deze nog extra te monteren. Een knus hemeltje of klamboe boven het peuterbed? Mooi, maar let goed op dat je peuter er niet mee in de knoop kan komen.

Alles voor jouw peuterbed

%
Hoeslaken juniorbed Cheetah - grey - 70x140/150cm

€ 9,05 € 13,95

%
Hoeslaken juniorbed Uni - soft yellow - 70x140/150cm

€ 7,15 € 8,95

%
Hoeslaken juniorbed Uni - avocado - 70x140/150cm

€ 3,20 € 7,95

%
Dekbedovertrek peuter Ikat - sand/toffee - 120x150cm

€ 19,95 € 24,95

%
Dekbedovertrek peuter Lemon - soft yellow - 120x150cm

€ 17,45 € 24,95

%
Dekbedovertrek peuter Louis - taupe - 120x150cm

€ 26,95 € 35,95

%
Dekbedovertrek peuter Louis - grey - 120x150cm

€ 25,15 € 35,95

%
Dekbedovertrek peuter Cheetah/Uni - chocolate - 120x150cm

€ 17,45 € 24,95

%
Dekbedovertrek peuter Zebra - grey - 120x150cm

€ 14,95 € 24,95

%
Dekbedovertrek peuter Shapes - lilac - 120x150cm

€ 14,95 € 24,95

%
Dekbedovertrek peuter Cheetah/Uni - honey gold - 120x150cm

€ 14,95 € 24,95

%
Dekbedovertrek peuter Uni - grey/light grey - 120x150cm

€ 19,95 € 24,95