Meyco maakt mooi bereikbaar
Particulier / B2B

Hoe maak ik het ledikantje op?


Je baby slaapt het lekkerst als zijn of haar ledikantje goed en comfortabel is opgemaakt. Maar hoe maak je precies een ledikantje goed en veilig op? Wij leggen het jou stap voor stap uit.

Volg deze vijf stappen
Een ledikantje kan je op een veilige manier opmaken in de volgende 5 stappen:

1. Matrasbeschermer
Leg bij voorkeur een matrasbeschermer op de bedbodem om slijtage van het matras te voorkomen.

2. Matras
Plaats hierop een matras van minimaal 8 cm dik. Jullie kleintje slaapt zeker in het begin heel vaak en ligt dus veel op het matras. Een matras met een dikte van minstens 8 cm is nodig om het gewicht te dragen, zonder dat de spijlen van de bedbodem te voelen zijn. Door deze minimale dikte is het matras stevig genoeg om je kindje de vele uren die het slaapt goed te ondersteunen.

3. Vocht
Doe om het matras een molton hoeslaken of onderlegger ter bescherming van het matras tegen vocht. Baby's spugen wel eens of een luier lekt wel eens door, het is dan fijn als je matras extra beschermd is. Zeker als je een matras hebt waarvan je de tijk niet kunt uitwassen. Een molton hoeslaken of onderlegger biedt extra bescherming, maar is zeker niet overbodig. Als je kindje ouder wordt kwijlen ze regelmatig tijdens het slapen en ook dat vocht kan dan niet doordringen tot het matras.

4. Hoeslaken
Plaats hierover vervolgens een katoenen hoeslaken. Het is fijn om een katoenen hoeslaken te gebruiken, omdat dit ademt en warmte reguleert.
Katoen verwarmt als het koud is en koelt als het warm is. Ideaal en lekker zacht om op te liggen.
Wist je dat Meyco hoeslakentjes verkoopt in maar liefst 18 kleuren en in veel verschillende maten?

5. Kort en strak
Maak het bedje kort en strak op met een laken en deken van katoen. Zorg ervoor dat de voetjes van de baby nagenoeg tegen het voeteneinde liggen en dat het beddengoed tot de schouders van je baby komt. Stop het laken en de deken goed in aan de onderzijde en beide zijkanten. Het bedje kort en strak opmaken is belangrijk, omdat je kindje anders onder het beddengoed kan raken en zichzelf daar wellicht niet onder vandaan krijgt. Door het bedje kort op te maken kan je kindje veilig slapen en voelt het zich meteen geborgen, omdat het goed is ingestopt.

Tip
Leg op je hoeslaken een hydrofiele doek. Vouw bijvoorbeeld een hydrofiele luier in een punt zodat je twee lagen krijgt. Als je kindje een keer spuugt, hoef je niet meteen het hoeslaken te wassen. Dat scheelt veel was (en tijd én is goed voor het milieu) en je hebt het bedje weer snel opgemaakt. Dat is handig, want in het begin slaapt je kleintje om de twee uur.