Meyco maakt mooi bereikbaar
Particulier / B2B

De volgende stap? Je kleintje zijn eerste babyhap!


Voor je het weet is je baby vier maanden oud en kun je beginnen met zijn eerste babyhapjes. Van melk naar vaste voeding: wat een mijlpaal. Een hele leuke, want je kleintje maakt kennis met verschillende smaken. Wat een ontdekking! Hoe pak je het goed aan? Wat kun je allemaal geven en hoe maak je de hapjes klaar? Wij helpen je.

Wanneer is je kleintje er klaar voor?

Maakt je baby steeds vaker smakkende geluidjes? Kijkt hij jouw eten bijna uit je mond of wil hij je eten het liefst afpakken? Deze eetsignalen, die meestal beginnen tussen de vier en zes maanden, kunnen zomaar betekenen dat je kleintje toe is aan zijn eerste oefenhapje. Wel even opletten: begin alleen waneer je baby goed rechtop kan zitten en kan slikken. Zeker niet vergeten: zorg dat je voldoende slabbetjesmonddoekjes en hydrofiele doeken in huis hebt. Want knoeien, dat hoort er zeker bij!


Oefenhapjes: belangrijk voor de ontwikkeling

Is je baby tussen de vier en zes maanden dan zijn de oefenhapjes nog geen vervanging van borst- of flesvoeding. De zogenaamde wenhapjes laten je baby voor het eerst andere smakken ontdekken dan melk én ze trainen de mondspieren. Dat happen is toch wel even wat anders dan zuigen! Ook het voedingscentrum adviseert om te starten tussen de vier en zes maanden, omdat je zo de kans op een voedselovergevoeligheid verkleint. Het beste geef je ze dan ook meteen verschillende soorten voeding met onder andere ook ei en pindakaas. 

Wist je dat je kleintje pas na tien keer proeven een smaak leert kennen? Daarna kun je starten met het combineren van verschillende smaken. 

Babyhapjes: wat staat er op het menu?

Alles wat gezond is: groente en fruit dus! Je kleintje kent tot nu toe alleen nog maar de smaak van warme melk, begin daarom met zachte smaken. Denk aan milde groenten als worteltjes, doperwtjes, broccoli of pompoen en fruit zoals banaan, peer, meloen en perzik. Gaat het goed? Breid de smaken dan langzaan uit. Laat je baby altijd eerst wennen aan losse smaken. Herhaling, herhaling en nog eens herhaling dus. 


Babyhapjes klaarmaken? Easy!

Het enige wat je nodig hebt zijn verse producten en een staafmixer, blender of vork. Pureren of prakken maar! In het begin zorg je voor glad gepureerde hapjes. Is je baby hier aan gewend? Pureer of prak dan steeds wat minder, zodat het hapje wat dikker blijft. Let op dat je geen suiker of zout toevoegt. Daarom zijn groenten uit pot of blik niet geschikt. Is het hapje wat droog? Doe er een beetje water, wat zachte margarine of lepeltjes olijf- of zonnebloemolie bij. Geen tijd om zelf het babyhapje te maken of ben je onderweg? Kies gerust voor een potje babyvoeding. Opwarmen en klaar!

Tip: maak een grotere hoeveelheid klaar en vries de hapjes in een ijsblokjesbakje in. Even een paar blokjes opwarmen en klaar ben je. 

Recepten oefen- en babyhapje

Avocado en ei oefenhapje (vanaf 4 maanden)

Ingrediënten: ei en een hele avocado

Kook een ei in ongeveer 10 minuten hard. Snij de avocado doormidden, haal de pit eruit en schep de avocado uit de schil. Pureer het ei en de avocado samen met een glad papje. Mmm!

Paprika wortel hapje (vanaf 6 maanden)

Ingrediënten: 2 kleine aardappelen, 1 grote wortel en een halve paprika

Schil de aardappelen en de wortel en maak er kleine stukjes van. Kook alle stukjes bij elkaar voor ongeveer 15 minuten. Maak de halve paprika schoon, verwijder de zaadlijsten, zaadjes en steel en snijd in kleine blokjes. Kook de blokjes gaar in ongeveer 9 minuten. Doe de gekookte paprika bij de gekookte aardappelen en wortel en prak of pureer alles met een klein beetje boter of olie. Dat wordt smullen!

Wil je meer tips, weetjes en adviezen over de eerste hapjes voor je kleintje? 

Alles wat je kleintje nodig heeft om voor het eerste hapje

New
New
Bandana 2-pack Rib Mini Spot - sand melange

€ 11,95

Slab 2-pack badstof Uni - light blue

€ 4,95

%
Hydrofiele doeken 10-pack biologisch Uni - white - 80x80cm

€ 16,20 € 24,95

Slab 2-pack badstof Uni - white

€ 4,95

Slab 2-pack badstof Uni - soft pink

€ 4,95

Slab 2-pack badstof Uni - toffee

€ 4,95

Slab 2-pack badstof Uni - forest green

€ 4,95

Slab 2-pack badstof Uni - sand

€ 4,95

Slab 2-pack badstof Uni - grey

€ 4,95

Slab 2-pack badstof Uni - offwhite

€ 4,95