In gesprek met slaapcoach Janine Nuttycombe
Slaap baby, slaap...
Je zou misschien verwachten dat baby’s in het najaar makkelijker slapen dan in het voorjaar, omdat het lekker lang donker is. Maar schijn bedriegt. Er zijn namelijk diverse redenen waardoor dit juist niet zo hoeft te zijn. Wij gingen in gesprek met slaapcoach Janine Nuttycombe en kregen tips en adviezen over slapen in het najaar. Want hoe werkt dat nou precies?
Het ritme in de winter
Het ritme is in het voorjaar en in de zomer vaak heel anders dan in het najaar en in de winter. Met het mooie weer en tijdens de langere dagen zijn we veel meer buiten. En wist je dat buiten zijn niet alleen heel goed is voor het humeur van jou en je baby? Het is ook heel belangrijk voor een kwalitatieve nachtrust. “Zonlicht zorgt ervoor dat je lichaam melatonine (slaaphormoon) aanmaakt. Dit heb je nodig om slaperig te worden,” legt Janine uit.
Laarzen aan en gaan!
“We zijn in het najaar minder graag buiten en dat is jammer, want vooral vanaf het eerste jaar hebben kindjes hier veel behoefte aan. Wanneer je kindje hele dagen binnen is, merk je dat hij eigenlijk te weinig geprikkeld wordt en hierdoor slaapt hij veel sneller onrustig,” vervolgt Janine. “Daarnaast is kunstlicht van lampen en schermen niet goed voor onze biologische klok. Tijdens de donkere dagen maken we natuurlijk meer gebruik van kunstlicht en daardoor kan het zijn dat je kindje meer moeite heeft om goed te slapen. Dus... regenjas en laarzen aan en naar buiten!” adviseert Janine. Naast weinig licht heeft de winter nog meer slaap uitdagingen voor je kleintje in petto: de feestdagen bijvoorbeeld.
"Een wandeling in de ochtend is een echte slaap booster!"
Slapen en de feestdagen: hoe voorkom je een oververmoeid kind?
Kijk je al uit naar de feestdagen? Gezellig! Maar hoe combineer je deze dagen met het slapen van je kleintje? Het is handig om rekening te houden met zijn slaapritme. Janine helpt: “Heb je een drukke dag op de planning? Zorg dan voor een rustig ochtendprogramma en probeer het eerste slaapje thuis in de eigen kamer te doen. Dan weet je zeker dat je kindje de dag niet begint met een slaapschuld. Het is minder erg als het tweede en derde dutje daardoor iets minder goed zijn. Een lange autorit op de planning? Altijd handig natuurlijk om deze te plannen tijdens een slaapmoment.”
Tussendoor ontladen
“De feestdagen met veel bezoek of mensen kunnen voor je kindje erg spannend zijn. Merk je dat het wat té druk is of te veel spanning oplevert? Neem je kindje dan even lekker tegen je aan, of ga heel even samen weg. Zo kan hij zich weer ontspannen. Zorg ook voor rust in de agenda de dag erna, om even bij te komen,” zegt Janine.
'S avonds op pad?
“Het lukt niet altijd om voor kinderbedtijd thuis te zijn, zeker met de feestdagen kun je wel eens een uitzondering maken. Probeer je kindje wel op tijd op bed te leggen, dus niet wakker te houden tot 22.00 uur. Doe je kindje alvast de pyjama aan als je ergens blijft, zodat je hem bij thuiskomst hopelijk zelfs slapend over kunt leggen in zijn eigen bedje,” vervolgt Janine. “Als je kindje toch wakker wordt bij thuiskomst? Doe dan alsnog een kort slaapritueel, zodat hij weer makkelijker gaat slapen. Accepteer dat het wat moeilijker kan zijn en blijf er lekker bij zitten als het nodig is. Of bespreek met je peuter nog even de dag, zodat hij de gebeurtenissen makkelijker kan verwerken,” adviseert Janine.
Alles om jouw kindje lekker te laten slapen