Zzz... Droombaby
In gesprek met slaapcoach Janine Nuttycombe
Een slechte slaper en gebroken nachten, Janine weet er álles van. Toch keerde bij haar in huis de rust weer terug. Hoe? Doordat zij een opleiding tot slaapcoach volgde. Vanaf dat moment weet ze het dan ook héél zeker: dit gunt ze iedereen. Zo begint haar carrière als slaapcoach. Wij gingen in gesprek met Janine en kregen tips en adviezen, waarmee ook jij een droomritme bij je baby kunt creëren.
De juiste tips en adviezen maken het verschil
‘Mijn zoontje, nu 3,5 jaar, was een slechte slaper en kon eigenlijk niet in slaap komen zonder mij. Na eindeloze pogingen en speuren op het internet kwam ik bij de slaapcoach opleiding ‘Droomritmecoach’ van Stephanie Lampe terecht. Met de juiste tips en adviezen merkte ik dat het al snel stukken beter ging. Dit wilde ik ook voor anderen. Zodat het slapen en naar bed brengen weer een fijne ervaring wordt, voor zowel ouders als het kindje‘, begint Janine.
Je hoeft je kindje niet te laten huilen om te leren slapen
Inmiddels hielp Janine al ruim 300 gezinnen aan een beter slaapritme. ‘Als ouders mij huilend opbellen, huil ik vaak mee. Ik wéét hoe zwaar het kan zijn. Toch is de methode waar ik mee werk zeker niet alleen voor gezinnen met slaapproblemen. Sterker nog, hiermee voorkom je dat juist. Het is een liefdevolle methode, waarbij slapen iets fijns wordt en waarbij je je kindje niet hoeft te laten huilen om te leren slapen‘, vertelt Janine.
Hoe weet ik of mijn baby moe is?
Herken de slaapsignalen van je kindje in 3 fases:
Fase 1
Moe: Staren, afwezig, wegkijken
Fase 2
Moet naar bed: Wrijven in ogen, gapen
Fase 3
Oververmoeid: Druk, huilen, duwt je weg
Het totaalplaatje telt
De Droomritme methode onderscheidt zich van andere methoden, doordat er naar het totaalplaatje wordt gekeken. Janine: 'Het begint altijd bij de basis. Hoe was de bevalling? Hoe gaat het met de ouders? Zijn er spanningen of ongemakken, zoals reflux? Zodra we dat inzichtelijk hebben, gaan we aan de slag om je kindje te leren slapen'. Het leren slapen begint met het aanhouden van de juiste wakkertijden voor je kindje. De wakkertijden in dit schema zijn gebaseerd op slaapdrang en het vinden van een goede timing om je kindje naar bed te brengen. Zorg er daarom voor dat je het moment waarop de slaapdrang bij je kindje piekt, goed herkent. Dit is namelijk het ideale moment om te gaan slapen.
Zelf in slaap leren vallen
‘Voor veel kindjes is het grootste probleem dat ze niet zelf in slaap kunnen vallen. Ze gaan huilen zodra je ze weglegt, wat voor ouders lastig is. Je wilt je kindje liever niet laten huilen.
Dus wat gebeurt er: wiegen en vasthouden tot ze slapen en daarna pas wegleggen. Hierdoor ontstaat een vicieuze cirkel: de slaapjes worden korter, ze zijn sneller wakker en raken oververmoeid waardoor ze nóg slechter gaan slapen‘, legt Janine uit.
‘Geniet nog maar even van je rust’. De juiste tips en adviezen maken het verschil
Meer uitgerust betekent beter slapen ‘Ik kan je geruststellen: als je aan de slag gaat met het opbouwen van een ritme, wordt de kwaliteit van de slaapjes écht beter. Het is niet van de ene op de andere dag aangeleerd, dus begin met een slaapje per dag‘, vervolgt Janine.
In het slaapschema hiernaast zie je hoe lang je kindje ongeveer tussen de slaapjes wakker kan zijn en hoeveel uren slaap hij nodig heeft op een dag. Soms lijkt je kindje misschien niet moe, maar je kleintje kan dat wel degelijk zijn. Vanaf 8-12 maanden is je kleintje na het laatste dutje het langste wakker, om daarna de nacht in te gaan.
Leer de slaapsignalen herkennen. Bedenk een slaapritueel wat je elke keer op dezelfde manier uitvoert. Probeer je kindje steeds iets wakkerder weg te leggen en bouw het op naar meerdere slaapjes. Uiteindelijk went hij eraan, herkent het ritueel en zal hierdoor steeds makkelijker gaan slapen.